Od Djure do Svetozara

Ne znam bas odakle mi utisak da ja kao nesto znam matematiku???
Sve je pocelo u mostarskoj Gimnaziji (Staroj) na casovima Bojane Mavar. Pa i ako preskocimo detalje, prvenstveno, jer sam ih zaboravio, ostaje mi generalni utisak da me je ona visoko respektovala kao djaka i cijenila moje matematicko umijece. Konacno, pamtim da je bila razocarana kada sam u poslednjem trenutku (pred napustanje Gimnazije), napravio dramatican zaokret i od matematike (i elektrotehnike) otisao na biologiju (medicina). A i ja pamtim kad mi je dala ”pedagoskog” keca jer sam na jednom testu sve zadatke samo zapoceo (”postavio”) uz komentare da je dalje samo jednostavan mehanicki rad. Mrzilo me da idem do rezultata… Nazalost, ovaj moj stav me je drzao cijeloga zivota – uvijek sam mrzio nepotrebne radnje. Sto znaci: profesoricin pedagoski cin, nije uspio.

Ipak, mislim da je pretjerivala….


Bilo kako bilo, ja krenuh dalje u zivot i evo sad pred vratima panzije, zivim u ubjedjenju da kao nesto znam. Dobro, nije bas potpuno neosnovano! Dvoje moje fantasticne djece je proslo gimnazijsko skolovanje i matematiku sve do skoro najviseg ili najviseg nivoa (ovdje je najvisi nivo gimnazijske matematike, tzv. Matematika E, a to znaci matrice, integrali, diferencijalne jednacine). Ja sam ih pratio cijelim putem (znaci dva puta!) koliko sam znao i umio. Objasnjavali smo jedni drugima najdublje tajne gimnazijske matematke: ja sam uzivao – one kako kad…. I evo ovako se taj moj osjecaj ucvrstio.


I sad, ja krenuh u kvantnu mehaniku (QM). A cak i najpovrsniji poznavaoci “koncepta”, znaju da se radi o matematici fizike. Fizici bez rijeci, bez pridjeva….Bolje receno, nema fizike, jer je ona ”prestala” kada se napustio makroskopski svijet i kada se sislo na nivo atoma (mikroskopski svijet). ”Gore” na nivou vidljivog svijeta i dalje dominiraju Njutn i Ajnstajn, s tim sto je ovaj drugi dobro zagazio i u QM, mada se u njoj osjecao vrlo nekomotno. Moze ovaj prelaz izmedju dva svijeta da se opisuje na mnogo nacina. Njutn se koncentrisao na kretanje i masu, a Ajnstajn na cestice i talas. Pometnju je najprije napravila termodinamika (najteza grana fizike!) jer se tu vec shvatilo da mnoge velike, anksiomske konstante i simetrije vise ne vaze. Pojam entropije je ”sve” pomutio. Je li energija konstantna (znate ono, „samo prelazi iz oblika u oblik“)? Zasto se matematika ugurala u QM i istisnula fiziku? Zato sto se na nivou elektrona gubi determinizam. Gubi se predvidivost, gubi se smisao pojmova uzrok, posljedica, niz, vrijeme. Dominira pojam slucaj, a onda se tu ugura statistika koja jedina moze da donekle objasni slucaj. I onda tu vise ne pomazu obicne funkcije (matematicke funkcije): jedan dogadjaj i drugi koji je u funkciji sa prethodnim. Ne. Sad imate niz dogadjaja i sve ih treba uvezati u jednacinu i objasniti im funkcionalnost. A onda tu dolaze diferencijalne jednacine, integrali…. Ovi pojmovi dolaze, a ja osjecam da sam sve manje I manje prisutan…. Znanjem. Ja, odlazim…


Moj skok u QM je bio elitisticki: ne, nikakve knjige za pocetnike, ono znate ”za idiote” ili sa puno slika… I naravno, naglo otrijeznjenje: nista ne razumijem. Puno su mi pomogli Jurij Breznjev (sic!) koji je cini se najbolje shvatio koliko veliki problem svi imamo! On se potrudio da kvantnoj mehanici vrati fiziku, odnosno da matematici da rijeci. Ah, on se potrudio, ja sam se potrudio, ali rezultat je jos uvijek slab. Drugi je francuski fizicar Dispanja (D’espagnat) koji pise jasno i cisto i koji citaoca uvodi u fantasticni granicni prostor izmedju QM i filozofije. Nisam ja ni sa njim nesto dublje prodro u QM, ali me zahvaljujuci njemu i dalje drzi volja, motiv i inspiracija.
I onda ocekivani potez. Pocnem kupovati knjige iz matematike: Visa linearne algebra. Pretesko. Bazicna linearna algebra. Vidjecemo. I konacno, Uvod u linearnu algebru koju je napisao- Svetozar Kurepa. Svetozar? Ne, Djuro?Kako se knjiga kupuje u nekoj zagrebackoj atikvarnici i ne moze bez nekih manevara da se poruci internetom iz Svedske, okrenem telefon vlasnika. I kad kazem o kojoj knjizi je rijec, meni stalno na usta – Djuro?!

Jer ja kad sam isao u mostarsku Gimnaziju, ja sam imao knjigu Uvod u teoriju skupova od- Djure Kurepe.
Nista ne razumijem. Okrenem po internetu. I imam sta da vidim. Djoro je Svetozarev stric. Oba su rodjena u Glini i oba imaju fantasticne karijere, a posebno puteve obrazovanja. Pa jos kad sam vidio da je mladji Kurepa vise godina proveo u Borovom Institutu u Kopenhagenu i da je diplomirao upravo na temi koja meni zadaje najvise muka (operatori u Hilberovom sistemu/prostoru vektora), nije mi vise Djuro izlazio na usta, vec pljuvacka. Jedva cekam da krenem od pocetka. Mada, lagana zebnja: knjiga je namjenjena brucosima prirodnomatematickog fakulteta….. Hocu li morati jos neki korak nazad u vrijeme? Nema veze: u QM je sasvim normalno da vrijeme ide unazad….

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s