Novi pogled u izazor

Jadni kompjuterski softver! Naucen na moje pisanje, evo jos malo, pa ce 4 godine, prestao je da mi podvlaci rijeci, ali izazor, je – podvukao. Iznenadilo ga.

Znate li sta je izazor? Znojiliste, krugotok, zakljucaj?

Polako. Ne smijem dozvoliti da me savladaju emocije, da pocnema da psujem i tjeram u… tamo neku. Mada je lako pasti pod navalu emocija! Od prvih dana mojeg politickog interesovanja, tamo negdje krajem, osamdesetih, iskristalisao se osnovni lajtmotiv koji sazima sveokupnu moju politicku zabrinutost: otvoreno, cinicno vrijedjanje zdravog razuma. Politicari u zemljama iz kakve i sam poticem, bez ikakvih obzira, bezobzirno koriste totalnu politicku nepismenost naroda i bukvalno ih …vuku za nos (ove poslednje tri tacke su znak moje unutrasnje borbe da ne psujem, pa je ovo sa ‘nosem’ neko kompromisno rjesenje za vulgarne radnje i protuprirodnu blud koju politicari izvode nad svojim narodom). Znaci da pojednostavim: najvise mrzim u politici kada politicari brutalno lazu. Ma opet mi se cini da me ne razumijete. Pogledajte ovako. U filmskoj industriji imate filmove o Dzems Bondu i filmove o Bijeloj Kuci gdje, recimo, ima neka zavjera, pa jedan (Klint Istvud? Dzerald Batler? Tom Kruz?) sam, samcat, napadan od svih, na kraju rijesi problem i spasi svijet. E a dok on to zavrsi, oni su nama „prodali“ ideje o demokratiji americkog tipa, o snazi njihove vojske, o americkom patriotizmu, o zlim Njemcima, muslimanima, Srbima…). Razumijete sad? Kad gledate Dzems Bonda, onda znate da vas lazu, ali to ne rade sa nekim visim ciljem (da zavolite Ameriku ili V. Britaniju) i osjecate se bas kako treba da se osjecate dok gledate film: 2 sata nevine iluzije i relaksacije. A kad gledate film sa Kiferom Saterlendom koji pobijedi sve one koji se protive americkom nacinu zivota, vi i dalje imate 2 sata relaksacije, ali nakon toga uzasno bljutav ukus u ustima, jer su vam krisom gurnuli i jednu otuznu, smrdljivu ideju.

E o ovome vam govorim.

Ja mogu da razumije kada politicara uhvati neki nadobudni, agresivni, analiticki novinar i zaspe pitanjima, a muceni politicar, crven u licu, pocne da laze. To je ok. Ljudski je. Dzemsbondovski je.

Ali kad neko nizom aktivnosti ohrabruje proces pravljenja novih rijeci, tako da se jedan od stubova nacionalnog identiteta – jezik – izgradi od temelja za 48 sati, onda je to bljutavo. I ne samo da je bljutavo i otuzno, nego – meni – salje jasan signal da sam u svojim analizama uzroka raspada Jugoslavije bio od pocetka u pravu. Banalno poredjenje: muz napravi neku glupost u braku i pojavi se uvece sa buketom ruza. Ova hrvatska histerija sa izmisljanjem novih rijeci koju drzava podrzava (svake godine se dodjeljuje nagrada koju podupire – kao da je krivi zid?! – naklada nekakvog doktora Ivana Sretera?????), lako bi nas podsjetila na kupovinu buketa kad „bracna glupost“ ne bi bila i prevara i odricanje od djece i mnogo toga jos tezeg sto se moze ili ne moze zamisliti u jednom braku.

Pa evo, ako niste stigli da se azurirate da vam pomognem: izazor je retrovizor. A onda imate saunu, kruzni tok i Lock-down. Lajsna je obrubnik, adapter je prestrujnik, a javnozborac je PR. Mislim….

Nisam lingvista, niti imam elementarno obrazovanje o etimologiji, ili ontologiji rijeci, ali osim sto je ocita inflacija novih rijeci, one su i – nakazne. Mladi, ambiciozni aspiranti za visoka mjesta u ministrastu kulture, uzmu sa jedne strane sve prijedloge (za, ka, prema, od…), a sa druge osnovu rijeci i onda to iskombinuju. Jeftino, ruzno i nadasve – nepotrebno. Ali, ja razumijem njih: ko ce se sad skolovati i uciti fakultete! Lakse je nametnuti se sefu sa par novih rijeci svakog mjeseca i eto karijere. Meni se gade politicari koji ovo vide i aktivno pomazu i pustaju da cvjeta, ubijedjeni da ce za narednih 20 godina prestati svaka komunikacija preko Dunava i Korane i da ce konacno Hrvatska izaci kao zemlja na zapadnom Balkanu jasno odvojena od ostalih zemalja sa istocnog Balkana. Tog dana ce politicari dobiti novi alibi za nove prodaje INE i drugih INA, jer boze moj, napravili su nam novu zemlju koja vise nikakve veze nema sa susjedima. A to ste valjda htjeli???

Bio sam prije 5 dana u Istri. Objasnjava mi prijatelj kako izbjeci placanje vinjete za prolaz kroz Sloveniju od Portoroza do Sezane (10 minuta): „Na kruznom toku (ne na krugotoku) gdje je odvajanje za Portoroz, ne ide se za Kopar….“ Kad sam se vracao, opet to nisam bas vidio, pa cu ga pitati i iduci put. Javicu koju rijec ce koristiti za kretanje u kruznoj raskrsnici…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s