Doktor

Shvatite ovo kao studiju sa odredjenim ogranicenjima. Mana studije je sto glavni istrazivac (strucno, PI, a ovdje – ja), nije radio u svim mogucim geografskim (kulturoloskim) sredinama, pa studija nema ambiciju da objasni doktore svih meridijana. Neka drugi pisu, ali mislim da ce se vidjeti da ima puno slicnosti.

Dalje, namjera mi je da generalizujem, a vi se naoruzajte statistikom da ne bude bas samo crno-bijelo.

E pa postoje samo dva tipa doktora.(Odmah razumijete da cete se morati posluziti statistikom, ako ne volite ovakva generalizovanja).

Jedna, mnogo veca grupa su doktori-glumci, a druga su doktori-cudaci. Normalnih- nema. Mada ce mnogi, prevareni glumom, vecinu zvati normalnim, a ovu manjinu – cudnim.

Nagledao sam ih se 40 godina. Gledam kako idu, kako se oblace, kakav im je izraz lica, sta pricaju i kakve „proizvode“ proizvode kao doktori. U cemu se sastoji gluma? U najprije losem, a onda sve bolje i boljem (gluma kroz cijelu karijeru) prikrivanju neznanja i stvaranju utiska opustenosti, kontrole nad situacijom. U razgovoru sa kolegama, jos vise u razgovoru sa nizim u hijerarhiji od njih, izraz jedva vidljive, ali vidljive dosade zbog vulrgarnosti teme. Toliko je to prosto da ih zapravo mrzi da otvaraju usta… A kad kolega koji treba da uradi nesto sa bolesnikom pita, odgovor je sve samo ne – odgovor. U vecini nasih jezika ima izraz: vrdanje. Moze biti, a ne mora, moda jeste, mozda nije, vidjecemo, nisam siguran, probaj… . Nisam vidio bolesnika je takodje pokusaj vrdanja. Ovi odgovori su kompletirani rozom bojom doktorovog lica, jer sad je nastupio onaj pravi, iskonski strah i vise nema ni energie, a ni koncentracije na namjestanje izraza lica, tj. glumu. Ta montiranja lica pred susret sa strukom su toliko vidljiva da ih je primjetio i pjesnik npr. Jadranko Crnko („Moj osmjeh i ja“). Sta je njihov problem? Neznanje. Veliko, nepregledno neznanje koje oni pokusavaju da sakriju. Jer, oni su doktori! U svakom drustvu privilegovana gruopa bilo kao kod nas ugledom ili kao ovdje, platom, pa onda ne mozes bas da govoris okolo kako pojma nemas?! E, ali za razliku od lica na kojem se sve vidi, ostatak tijela kroz svoj govor pokazuje visoki stepen samouvjerenosti i to je tesko razotkriti. Ljude se glumeci iz godine u godinu naviknu na ideju (gluma prolazi dobro) i onda tijelu nauci kroz memoriju muskulature pokrete koji postanu „prirodni“. Ulazak u prostoriju, izlazak sa telefon u ruci (??! gdje ces? E, vazan razgovor!), pazljivi posmatrac dobije muzninu, onu sartrovsku.

Druga grupa, manjina, njih je lako prepoznati. Natmureni, u sorcu zimi, ili u lateksu, a hod po hodnicima cujan kao kad su fudbaleri Lokomotive sa Strelcevine kretali na trening (tada, prije 50 godina, kopacke, sada ovdje cipele za biciklo). Oni malo govore. Nerado. Grubi su u komunikaciji, arogantni, vole da ponize. Medicinsko znanje, ili makar znanje onoga sto treba da znaju? Veliko. To znanje ih ispunjava i cini sigurnim. Sigurnost vodi kasnije ka samopouzdanju, onom pravom, a ne odglumljenom. Iz tog samopuzdanja slijedi – potvrdjenost. A sa potvrdjenosti, prestaje potreba za glumom. Jer glumci traze potvrdu, a ovi je vec imaju. A kad prestane potreba za glumom, onda je sto kazu, samo nebo granica koliko daleko u svojoj nastranosi ovi mogu da idu. Oblacenje prvo dobije po nogama. Izraz lica takodje. Izgled generalno, takodje. Rascupan, obucen za planinsku kucicu i cijepanje drva, pogleda u zemlju, sa knjigom cudnog naziva pod rukom.

Zanimljiva je ova prica o potvrdjenima“. Imate tako ljude koji su vec 3. genercija u… Parizu. Jednocifreni Arondisman. Pa zar ce oni voditi racuna sta da obuku svako jutro? Dajte molim vas! Pa zasto se mi uopste oblacimu pred izlazak napolje? Ok, da se ne smrznemo ili bas da ne setamo okolo goli. A sve ostalo je u funkciji privlacenja pogleda, eventualno pozitivnog utiska koji stvorimo i konacno – potvrdjenosti. Boze koliko je to izgleda vazno? Ali ako si doktor sa znanjem ili Parizanih trece generacije, ti si vec potvrdjen. Nema potrebe trositi energiju na oblacenje. Znate oni ljude sto imaju “ bezbroj“ pari istih carapa, istih cipela, istih odijela….

Nego kuku svima nama ako naletimo na one sto glume, a potrebna nam je pomoc. Srecom, tada to kao bolesnici, ne primjecujemo. Da bi vidio ljude, moras biti zdrav…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s