Idiot ili bog 2

Hocu da iz ove teme izadjemo sto je vise korektno (ako je to uopste moguce?).

Prvo, hocu da vas obavjestim: nemojte ocekivati da cete citanjem teksta u mojem blogu dobiti izvor koji ce vam zaokruziti ovu temu i gdje cete naci odgovore na sva pitanja. Nece. Moj blog je kao (i moja) predavanja studentima: kljucne rijeci, naslov… treba da posluze kao povod da se krene dalje u vlastito istrazivanje kroz izvore. Moje pisanje/predavanje je samo pokusaj da vas inspirisem da krenete na taj put… Ali on trazi energiju….

Uh, opet o „inequalities“ i o povrijedjivanju („violation“) tih nejednakosti. Jedino sto ide u moj prilog i moze da mi posluzi kao opravdanje jeste sto se svi autori koji pokusavaju ovo da objasne na popularan nacin, slazu, da ih je Bel sve … zeznuo, jer on sam nije u svom radu (1964) objasnio/ definisao sta se to smatra pod „nejednakosti“.

Ali, ovo se mora naglasiti/priznati: Bel (Bell) je postavio ovu dilemu: ili ima „skrivenih/hidden varijabli“ ili nema. Ajnstajn je krenuo vrlo elegantno i „jeftino“ (u skladu sa vazecim principima): ako ce „TO“ da vazi, onda moraju postojati „skrivene varijable“Sto znaci, posto su cestice upletene („entaglet“), a informacije se ne mogu slati vecom brzinom od brzine svjetlosti, to onda znaci da rezultati mjerenja mora da su se „dogovorili“ lokalno, vec na pocetku zahvaljujuci jos nedefinisanim skrivenim varijablama. . Bel je rekao cekaj, da vidimo i – pokazao da kvantna fizika moze da objasni fenomen i BEZ skrivenih varijabli. Znaci cijela kosmicko-fizicka-metafizicka-filozofska svadja pociva na pitanju: ima li skrivenih varijabli ili nema. I odmah da kazem: nema, ako cemo vjerovati kvantnoj fizici, a ima (treba da ima) ako cemo biti robovi klasicne (Njutnove) fizike na lokalnom nivou („locality“).

Izmedju vas i objasnjenja ove dileme lezi…. ko? Matematika.

Ja sam davne 1976. zavrsavao mostarsku Gimnaziju i bukvalno, poslednjih 3-4 casa, Mavarka (Bojana Mavar) nas je upoznavala sa teorijom skupova. Tada nisam znao razliku izmedju Bogoslavov Venea i Venovih dijagrama. Uh, bas mi je krivo, ali nikad nije kasno!

B. Vene je bio … uh,kad sad pomislim…. On je bio za matematiku, nas koji smo voljeli matematiku, isto ono sto je Dzim Morison bio za obozavatelje muzike 70-ih godina (za mene su i Bogoslavov i Morison bili jednako veliki). Bogoslavov Vene je napisao cuvenu zbirku zadataka (sa rjesenjima!) koja se zvala Veneova zbirka (!!!) i koju smo svi mi koji smo voljeli matematiku drzali skoro pa – pod jastukom, kao spomenar, imenik, bibliju.

I onda nije tesko pomijesati Venea sa Veneom (Venn). E taj Ven (Venn, Dzon, englez) je osmislio tu teoriju skupova. Zanimljivo da je on publikovao 80-ih godina, pa se postavlja pitanje kako je B. Mavar to znala vise godina ranije??Znate ono skup, unija, presjek, pa oni cudni znaci- kao slovo „U“ koje lezi gore-dolje, dolje-gore, lijevo-desno… Kazem vam bukvalno, „pola sata“ prije nego sto cu „pobjeci“ u biologiju i upisati studije medicine, Mavarka nas je uvodila u skupove, unije….

Evo primjera kojin pokusava objasniti nejednakosti koristeci se Venom.

P(A∩B)≦P(A∩W)+P(W’∩B)

P je vjerovatnoca, A i B su cuveni „eksperimentatori“ Alisa i Bob, a W sa i bez asteriska je lose i lijepo vrijeme. I sad hoce li se ovo dvoje naci…?

Naravno da oni koji vise znaju matematiku, mogu da krenu drugim (pravim?) putem ka nejednakosti. Putem koji prati cesticu od izvora do mjernog instrumenta. Treba znati misliti prostorno, a ne dvodimenzionalno, jer prema kvantnoj fizici, cestica se u svakom trenutku nalazi na svakom mjestu i zato njeno kretanje nije linearno vec kao manji oblak, kupa…Eksperimentatori podesavaju uglove „ispaljivanja“ cestice kako bi zatvorili „rupe“ kriticara koji bi u svemu da vide slucaj.

Necu vas vise „daviti“ ovom temom; ko se uhvatio, uhvatio se. Taj moze sad krenuti ili internetom ili kroz cvrstu literaturu dalje u istrazivanje – za ostale je ovo zavrsen kapitel.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s