Ubiti pticu rugalicu

Ima negdje ovakav naslov? Ne znam gdje, ali znam da ima – ta nisam ga ja izmislio?! Za mene ovaj naslov sadrzi odnos izmedju drustva i pametnog. Drustvo, gomila u kojoj vladaju zakoni statistike i Gausa. Rezultat: dominiraju srednji, poznatiji kao mediokriteti. Pametni stisnuti na krajnjem desnom domenu Gausove krive, malobrojni, jedva se vide. Ali, obdareni, Bog im je dao – pamecu. Pa muce trbuh krive.

Kako se drustvo ponasa? Odmah da naglasim da su (je!) „drustvo“ takodje pametni. Ne mislite valjda da trbuh krive vodi misao i organizuje akciju?? Koji su to „pametni“ iz drustva? Jednostavno: oni koji zive i zavise od trbuha. Zive dobro. Trbuh ih odrzava u zivotu, nagradjuje (tj. oni su sami uzeli, jer su – pogadjate? Pametni) i ta se simbioza odrzava u zivotu na sve moguce nacine, a najodvratniji je kada jedan iz drustvene elite povice: „Moramo ostati jedinstveni“. Svi smo dozivjeli bezbroj puta slicne primjere: svaki put kada se drustvo, tj njegov trbuh nadju izlozeni stresu, izadje neko od drustvene elite na govornicu i zavapi o slozi, jedinstvu, zbijanju redova, o tome da se mora biti kao jedan… Odvratno. Ali, razumljivo. Zbijeni i jedinstveni trbuh nastavice da hrani svoju elitu. A mi, pametni bez simbioticke veze sa trbuhom, svakodnevno nailazimo na probleme koji nas provociraju da gurnemo prst u oko – ne drustvu, vec ovima tu iz neposredne blizine sa krivulje: politickoj eliti drustva. Sta nam to toliko smeta??? Rjesenja. Sva rjesenja su po definiciji drustva, dizajnirana da ih razumije mediokritet. Drustvo trazi da cijelo vrijeme dok skreces autom u neku stranu, pokazes svoju zelju zmigavcem (cak se sluzbeno i zove pokazivac smjera), a pametni ukljuci zmigavac samo ako vidi da ima neko kome ta informacija moze biti od koristi. Drustvo, osim sto insistira na disciplini i dosljednoj primjeni, napada rjesenje pametnog tvrdeci da on ne moze biti siguran da nema nikoga kome je njegova promjena pravca interesantna. E, ali drustvo stalno zaboravlja sa kim ima posla (problem)! Pa sa pametnim, a ne sa mediokritetom!

I tako su pametni i drustvo u stalnom sukobu, stalno na putu kolizije. Sta je osnovna ideja drustva vezano za ovu situaciju? Pa naravno, eliminisati pametnog. Jer drustvo je uvijek masa – ostace, a pametni je uvijek jedan: niko nece ni primjetiti ako nestane. Jednostavno. Je li razumljiva reakcija drustva? Boze, naravno. Ne samo da se nece ni primjetiti (ako „ptica“ nestane), vec vaznije – sa nestankom pametnog, nestace i njegov „otrov“, sredstvo kojim je vrlo efikasno podrivao same temelje postojanja i opstanka drustva. I drustvo ne ceka da se ti, pametni, vines do visina prepoznatljivog intelektualca u drustvu, da te ljudi prepoznaju na ulici ili da te mediji pozivaju u goste. Jok! Tada je akcija eliminisanja opasna i moze da dovede do suprotnog efekta (zanimljivo je da volimo ovaj suprotni efekat nazivati stvaranjem zrtve i onda to fino pripisivati samo islamu, kao da identican mehanizam ne postoji svuda?!). Zato se drustvo postaralo da instruira svoje agente na svim nivoima da aktivno traze i brzo eliminisu sve pametne cim primjete da ovi krecu sa otrovom.

Ima li ikakvo rjesenje za pametnog? Kako njemu pomoci? Zvuci cudno, zar ne? Cuj pomagati pametnome???

Vjerovali ili ne, nema. Cudno, ali tako je. Bez obzira koliko pametan bio, bez obzira koliko dugo iskustvo sa sukobima imao, nastavice putem sudara sve do potpunog unistenja. Jer pobijediti ne moze! Moze rano umrijeti, moze biti efikasno izolovan, moze se odati alkoholu („pusti budalu“), ali pobijediti ne moze. Mada ima rjesenje! Rjesenje je tu na domaku ruke, ali pametni, svejedno i pored sve svoje pameti, ne moze da ga dokuci?! Vidi, razumije, zna gdje je rjesenje – ali ne moze. Sta je rjesenje? Rjesenje je iskoraciti jos jedan mali, ali odlucujuci korak na skali pametnosti i postati – mudar. Jer to je razlika izmedju pametnog i mudrog. Pametni je pametan, ali u zadatim uslovima i samodestruktivan, a mudri je pametan , pa jos i vjest da zadate okolnosti okrene u svoju korist. Koja je to mutacija potrebna u glavi pametnoga da bi evoluirao u umnog i mudrog? Pametni vidi u slozenim situacijama vise elemenata, brze ih procesira i brze nadje rjesenje. Vjest je da odbaci nevazno, probere vazno i nadje rjesenje. Odlicno. Ova mutacija ga je iznijela gore, visocije na skali razvoja covjeka, ali fali mu jos jedna mutacija a ta bi mu omogucila da sve „slozene“ situacije koje drustvo smislja (pravila koja drustvo publikuje dnevno), brze sagleda i razumije, odbaci nevazno, primjeti vazno, razumije ideju i rijesi. Ili? NE!

Ne, dragi moji. Sve pobrojano u poslednjoj recenici ima i pametni. Nije to za njega nista novo, niti nedokucivo. Cijela mutacija koja mu nedostaje je mutacija za volju. Rekao je jednom prilikom Krleza (mada je to, shvaticete, antiprimjer) da je on kao stari olinjali pas, da sve vidi, razumije, ali ga mrzi da laje. Pas postao mudar s godinama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s