GO – dug

Kad sam bio u vojsci (JNA, april 1982-mart 1983), poceo sam da shvatam moc skracenica. GO! Godisnji odmor. Naravno, ne pada mi na pamet da pisem ni o JNA, ni o zastavniku Stevi, ni o kapetanu …. kako se zvao?… zivio je sam, bio je stalno…. pod gasom… Ne! Mada bi rado pisao o vojsci kao organizaciji koju strasno postujem. Strasno! Ali, ne JNA…

Dakle, GO znaci godisnji odmor. E, ako se sjecate bilo je rijeci o uzasu koji GO znaci i sadrzi i najavio sam nekakvo rjesnje…. Ako ima….

Ima!

E, o tome je ovdje rijec.

Godisnji odmor se moze usavrsiti, sta vise transformirati u uzitak, ako se – ukine.

Da, dobro se culi i procitali. Ako planirate uzivati na GO, ukinite ga. Eliminisite ga iz administrtivnih sema i vasih intimnih zelja. GO je jedan uzas, jedno mucenje u kojem ce svaki dio vaseg tijela dobiti trajne oziljke. Uzimte samo – kozu. Ispecena, oguljena, izmazana jogurtom, izujedana komarcima, a svaki mladez dodatno nabijen kancerogenim potencijalom (= na stabilnom i sugurnom putu ka melanomu). A crijeva? Ja, proliv, ja zatvor. A mozak? Svaki dan ode 50 EUR bez da znas gdje?! Nocu? Buka, komarci, vrucina. Nema spavanja.

Da ne duzim: GO je nepotreban uzas. Ili, potreban? Svaka drzava, svaki sistem ima u sebi ugradjen GO. Valjda da se trudbenici rada ne bi pobunili?

Ne, ne, ne.

Kad budete u mogucnosti, „ubite“ GO, tako sto cete kupiti nesto u dijelu Planete koji vam se svidja. I to sam ja uradio, sad pred penziju (?!, mogao sam sacekati jos malo, pa bi GO otpao kao list u jesen). Ali, nema veze, zrtvovacu se ja da vam pokazem put.

Volite li crnogorsko primorje? Dalmaciju? Kvarner? Istru? Dalje nema: morate se odluciti; ta necete valjda u Portugal???? Ok, nadjete jedan dio ove obale od Ulcinja do Savudrije. I tu kupite … nesto. Namjerno kazem „nesto“, jer svi imaju razlicite pretpostavke i ekonomsku moc. Ali poenta je u sledecem: kupite nesto i u njega ubacite svu garderobu koju ste imali na „zimskoj adresi“. Sve, robu, cipele, sandale, japanke, sve. Dvije prednosti! Prvo, kad vam treba nesto na zimskoj adresi, kupite. Opet. Novo. Znaci uzivate najvazniji pokretac trzisne ekonomije: kupis novo. I drugo, kad putujete na ljeto u svoju „ljetnu rezistenciju“ putujete samo sa cetkicom za zube!!! Tamo vec sve imate!

I ne samo to!

Sjetite se. Kupujete avionsku kartu za vasu „destinaciju iz snova“. Jupi, nasli jeftinu katu, a ne morate pomjerati datum (sta je ovo? Sa cudjenjem se osvrcete oko sebe i stipate, da mozda ne sanjate?). E, ali onda idu kuferi! Mali, gore, srednji, ispod sjedista, veliki-na cekiranju….pare? Sitnica. Alo, taman kao i karta?! Sjecate se ovih trenutaka kada pripreme za GO, pocinju da stvaraju gorak ukus u ustima, a psiholoski, otpor i agresiju prema bilo cijoj pozitivnoj rijeci o GO. Drugi se raduju, puni djecije radosti pred putovanjem (nisu ga oni planirali) a vi zeleni od bijesa i zuci…. pocinjete da razmisljate o necemu svojem?

I tako dodjemo do tog neceg svojeg tamo dolje. A kad krenete na put, uzivate biranje najjeftinjih karata i – nista vise, jer vi putujet samo sa – cetkicom za zube.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s