Pogurajmo Katrin

Znam, nista ne razumijete. Posebno ako vam je prva asocijacija na Katrin, onu oluju sto je pomela Nju Orlijens prije… boze kad bi ono? Ma, najmanje 6 godina?

Ne, nema veze sa olujom, ni sa Nju Orlijensom, ali ima veze sa jednom ovdasnjom (svedskom) novinarkom, analiticarem, drustvenim polemicarem… E ta je Katrin napisala jednu knjigu, objavljenu u Svedskoj, na svedskom jeziku, sto joj sve zajedno bitno umanjuje uticaj i penetraciju. Uporedite sa onim malim madjionicarem, Hari Poterom! Knjige o njemu su dosle do miliona, ako ne i milijardi ljudi, ako uzmemo u obzir filmove. I? Sta smo dobili time? Nista. Malo zabave i nesto asocijacija u ulicnom zargonu, jer boze moj, podrazumijeva se da znas svaki detalj te serije knjiga. Pa kad neko kaze Onaj-Cije-Ime-Se-Ne-Pominje, ocekuje se da ce svi znati o kome je rijec. Zali boze tolike kolektivne intelektualne energije, koja je mogla biti upotrebljena na mnogo produktivniji i korisniji nacin! E zato ja probam da malo izravnam ovu nepravdu…

Odmah da napomenem, cisto da bi zagovornici postojanja slobodne volje, mogli da se orjentisu. Katrin je tipicni svedski feminista. To znaci da ona -ako smijem reci – nije za ravnopravnost polova, ona je za dominaciju zenskog pola. Ali, razumijem, ovo su subjektivne stvari: kako ko osjeca, kako je ko nastrojen, pripremljen, nabijen. Radi se o (ovdje u Svedskoj sigurno, ali i u ostalom dijelu Planete, sve vise i vise) vrlo osjetljivom pitanju, pitanju ciji odgovori i stavovi izazivaju buru reakcija, jer mnogo raznih interesa je u pitanju. Razumijete i sami, lako je razgovarati o slobodi kretanja bijelog mevjeda na Svalbadu…. sve dok ne zivite tamo. Lako je braniti vukove sve dok bas vi nemate stado jaganjaca koje je sinoc desetkovano. Kakve veze ima sad slobodna volja???? Ima. Katrin je – Katrin. Ona je takva kakvu je Bog (genetika i sredina) stvorio i – ne moze drugacije (ni da misli, ni da pise). Ona ima kao i svi mi, svoju zivotnu pricu. Izgleda kako izgleda, dopadala se ljudima. Ili nije? Udala se? Kada, zasto, za koga….? Sve su to vazni elementi za tumacenje „slobodne volje“ makar kad se radi o relacijama unutar polova. Nije rijec o tome da li voziti preko dozoljene granice ili slijediti propise….

Nego ja vam predlazem jednu njenu knjigu koju – pazite! – ne morate ni citati! Pa kud ces ljepsi prijedlog? Em ispadnes onako intelektualan, nacitan, a zapravo prodjes lako i bezbolno: ne moras citati. Polako… sad ce.

E nasa vam je Katrin napisala knjigu inteligentnog naslova: Ko je spremao rucak Adamu Smitu?. I opet: ne mogu da se nacudim da ova knjiga, zapravo, njen inteligentni naslov, nije nasao put do vise (miliona?) citalaca?! Stvarno ne razumijem. Pa cijeli ekonomski sistem zapadne Evrope lezi na ovoj platformi koju Katrin ljulja iz temelja. Zamislite da je neko objavio knjigu u kojoj tvrdi da postoje matematicki dokazi da zapravo nema para za podrsku ekonomijama zapadnoevropskih zemalja pogodjenih kovidom. Da nas politicari lazu, da se samo bezocno zaduzuju, racunajuci na kratak mandat, znaci sve bukvalno po onoj cuvenoj Luja 15:og – poslije mene potop. Mi idemo u penziju, i to dobru, a vama ostaju dugovi. Ta bi knjiga izazvala tviter – koordinirane proteste po svjetskim metropolama, auta bi gorjela, prozori izloga bi isli u parmaparcad… A Katrin napisa knjigu koja je cijela sazeta u naslovu, pa je ne morate ni citati? Skoro kao tipicna tviter-poruka! Poziv za rusenje sistema. I nista???

Podsjeticu vas. Nas je dobri Adam bio tipicni Englez, a to znaci cinik koji se osjeca sasvim dobro kad ispoljava svoj cinizam, bez obzira kome je upucen. Ja zamisljam jednog takvog, tipicnog Engleza koji uplakanoj majci koja je u zalost zbog smrti 10-ogodisnjeg djeteta, kaze da bi on ionako umro u 50-oj jer je bio gojazan. Smitova ekonomska teorija se bazirala na hladnoj, cinicnoj realnosti. On je tvrdio da zanatlije, doktori, inzinjeri ne prave svoja djela zato sto su fini, empaticni, ljubazni, vec zato sto znaju da ce im to donijeti zaradu. Svi mi radimo ovo ili ono, jer ocekujemo korist.

A? Sad kad ponovo izgovorite naslov, postaje malo jasnije….?

Da, sta ne dostaje? Nedostaje mala, zivotna, ljudska cinjenica… Adam je bio takav i takav (vi procijenite kakav!), pa je cijeli zivot prezivio sa svojom majkom. A majka, kao majka, cijeli zivot mu je cistila, prala i – kuvala. Znaci mozete da zamislite: Adam, takav, kavoga ga je Bog napravio, ostaje u svom domu sa svojom majkom, jede i pise. Razmislja, smislja i pise. Popuje. Filozofira. Sit i opran, pa mu moze biti…

Ne morate se vi sloziti ni sa Katrin, ni samnom. Ja samo osjecam nepravdu i hocu da je malo poravnam. Zato hocu da malo poguram Katrin.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s