Pacijentov advokat?

Kazu za doktore da su advokati bolesnicima. Znaci neko ko ih stiti od zla. Za advokata nema toliko loseg klijenta da ga ne bi stitio. Advokat ce i lagati ako je to u korist – sto bi se reklo administrativnim rjecnikom – korisnika usluge. I advokat je u pravu, jer zapravo, ako cemo pravo, niko nije kriv ni za sta! Klijent, korisnik, zlocinac (?) se radja u striktno predodredjenim uslovima: naslijedje. Ti koji stoje iza njegovog naslijedja, ga (najcesce) imaju dovoljan broj godina (tzv. odgoj) da je i to muceniku predodredjeno. Franjevci kazu dajte na ga (dijete) prvih 8 godina, poslije vi mozete da ga odgajate kako hocete, nas je. I posto je drustvo odavno shvatilo da zapravo niko nije kriv za svoja djela , u panici je trazilo rjesenje. I naslo ga je! Kazu, imao si izbor. Mora se covjek slatko nasmijati: cuj imao si izbor?! Ako je izbor proizvod, iz kojeg uredjaja je dosao? Pa iz klijentovog mozga. A ovaj? Napravljen na bazi predodredjenog genetskog materijala, kasnije dodatno fino nastimovan prema impulsima iz okoline koja je opet predodredjena, bas kao i svaki pojedinacni impuls (jer impulse salju takodje subjekti koji ih emituju na bazi vlastite predodredjenosti…). I onda kad ovo sve ovako fino isprepletete, do cega se dodje? Pa pitajte bilo kojeg svestenika, ali nasamo i po mogucnosti uz nesto alkohola, u opustenijoj atmosferi. I onda ce vam reci (priznati) da je zapravo Stvaralac, onaj koji je prvi pomakao stvar, kriv za sve sto se dogadja sada i sto ce se dogadjati dok je svijeta i covjeka, odnosno dok zivi njegovo Djelo.  Naravno, cak i najpovrsniji poznavaoci filozofije razumiju da su ovo osnovna nacela tzv. determinizma, ali i da sigurno ima negdje neki filozof koji je uspio naci neku slabu tacku teorije… Ja je nisam cuo.

I moram priznati, zavidim advokatima. Oni za razliku od doktora ne moraju da prodaju dusu djavolu i mogu da ostanu uz svog klijenta do kraja, lazuci, pecutkujuci, otkrivajuci tajne. Doktori ne mogu. Tuzno.

Nego, stara dobra metodologija: primjer.

Zena 40 Godina, dvoje male djece. Karcinom sa jednom posebnom falinkom koja danas ima i svoj lijek. Znaci lijecite karcinom plus taj lijek. Lijek pocinje ne odmah, vec tek 8-og dana. E ali ona zbog onog klasicnog lijecenja vec 5-i ili 6-i dan zavrsi na – respiratoru. I nista od tzv. dodatnog lijeka. U to vrijeme u intenzivnoj njezi, sa respiratorima, uzasnim infekcijama i komplikacija, mislis samo da spasis zivot. I spase ga oni. Mislim, zivot. Evo hoda hodnicima. Djeca sa njom. Ma, kad je covjek mlad….

Ali lijecenje karcinoma- nista. Nesupjeh. „Failure“, kazu englezi. Naravno, bez onog dodatnog lijeka nije imala sansu. I sad smo u novoj situaciji gdje taj „dodatni lijek“ vise ne pomaze. I kao da nije dosta sto sad treba lomiti glavu da se smisli novi koncept (jer je prisutan strah od istih ili gorih komplikacija u jos uvijek rovitom tijelu), nego jos i problem sa „dodatnim lijekom“. Ali industrija ne miruje! Nasli su novi, jos bolji, bas za ovakve situacije! Eeeee, ali za sada samo „osovina“ Kalifornija-FDA. Znaci u nekoj finijoj garazi naprave lijek, daju ga bolnici koja je tu odmah u susjedstvu, zastite patentom, publikuju sjajan rezultat, ponude FDA-u i ovaj, sta ce, kud ce, da licencu. E, ali Evropa, Stara dama, ne da se lako kupiti. I zato lijek nije priznat u Evropi i nema sanse da ga se dobije. Nista ne pomaze: ni otici u privatnu apoteku u Cirihu – nema ga, ni moliti za tzv. dozvolu iz sazaljenja (sic!), ni nista.

I onda sta? Pa, najbolje je i ne reci pacijentu. Precutati.  Jedan advokat to nikad ne bi uradio! Rekao bi i onda makar pruzio mogucnost da bolesnik mozda, nadje nacin da se transportuje u SAD za nastavak lijecenja? Jeste na granici realnog, ali – princip je vazan: biti iskren sa svojim sticenikom. Ovdje se ne zavrsava paralela sa advokatima! Advokat ce otvoriti sve karte, ali svejedno nije sigurno kako ce reagovati porota ili sudije. Slicno je kod ovih koji su posluzili kao motiv Geteu za Fausta: ispricas (sakrijes?) o najnovijoj mogucnosti, mada ni sam nisi siguran da ona znaci stoprocentnu sansu za izlijecenje. Jer da si siguran, ma vala’ ispricao bi pa makar  onda ti putovao u Sakramento da ga kupis….

He, he i za doktore je drustvo naslo kvaku (advokatima su rekli, imao je izbor): ne valja ulivati laznu nadu. Ja, pa onda lagati? I tako definitivno ne dati sansu za vlastiti izbor. Cuj vlastiti???!!! I tako sve u krug. Od onog prvog dana kad i bi svjetlost….

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s