Felce Azuro u Vrgorcu

Ne mogu da tvrdi, nagadjam, ali vjerujte u pitanju je kvalifikovana pretpostavka, jer sam mirisljavi tecni sapun u prepoznatljivom neboplavom pakovanju (Felce Azzura) vidio u Vrgorcu u samoposluzi, prije nekoliko godina. Ali nije ni bitno! Radi se vise o simbolu, o ilustraciji koja potvrdjuje da je svijet daleko odmakao na pogresnom putu. Ne vjerujete?

Evo vam samo kraci niz problema koji vas pogode u trenutku, a sve samo zato sto i Vrgorac mora imati bas ovaj tecni sapun. Vozite se austrijskim autoputem. Gotov je! Svakih 20 km slijede 8 km radova sve sa usporenom voznjom i onim nacrtanim smajlijima koji vas obavjestavaju koliko km je jos ostalo.. Znate ono: lijevo manje od 2, a desno 2 m sirine. Pa onda vjestiji vozaci preticu s lijeve strane kamione, ali dzaba je – svi zajedno vozimo usporeno.  Kamiona, nepregledne kolone. U automobilima Slovaci, Madjari, Cesi, Rumuni, Rusi. Svi bi da se kupaju i jedu mango. Onda, upalite radio. Prica umjesto ono sto ste htjeli cuti – muziku. Otvorite prozor, vazduh smrdi na fosile.

Dakle, da bi svaka, pa i najmanja prodavnica imala mango, moraju putevima ici rijeke kamiona. Putevi moraju propadati. Prodavci su shvatili da svi hoce bas mango, pa ga porucuju. Kupci hoce mango, pa moraju da zarade za njega. Zato na radiju vise nema muzike – samo reklame. Ej, Spotifaj od vas uzima pare da ih ne slusate???!! Oni uzmu pare, da bi vam dozvolili da ih ne cujete. Tj. da samo slusate muziku. Zamislite dokle je to otislo ako vam neko prodaje za novac i obecaje da ga (tek tada) necete slusati. Imocanin, umjesto da fino sjedi kod kuce u svom Imotskom, eno ga konobarise u Gracu, Kaze, do kuce 6 sati. Pravi gastarbajter: kuca mu je i dalje Imotski; dzaba se Austrija trudi da ga integrise (a vala i ne trudi se nesto…). Brat mu konobar na Korculi. Ni on nije kod kuce. I on bi mango. A zapravo bi trebao da sjedi sa bratom kod kuce, da gaje vinovu lozu, krompir i smokve, da to jedu, a od viska kupuju so i sardele.

Boga mi ce nas ekologija ako nista drugo, natjerati da se vratimo onoj poljoprivredi  koju su cak i nasi skolski udzbenici opisivali rugajuci joj se i sa ponizavanjem. Proizvodnja za okucnicu. E evo nam sad mango u samoposluzi, ali nista vise.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s