(Samo je) Zlatan vidio Kanta

Ne racunajuci Tita, omiljena mi je tema porediti njih i nas. Te oni ovo, te mi ono. Uglavnom, velike i zbunjujuce razlike. Jer ako se podje od one cesto citirane bioloske cinjenice, znate ono mi i majmuni samo par procenata razlike u genetskoj masi, kako onda objasniti tolike razlike medju ljudima na istom kontinentu? No, kao i obicno, iako bi mi najvise voljeli da su stvari oko nas crno-bijele, nisu. Jasne granice? Nisu. Tako je i sa ovom temom. Hocu reci da ovdje na Zapadu ima puno istoka. Malo, malo, pa – istok?! Probudis se, izadjes napolje, hodas malo nepazljivo i – ugazis. U istok. Moj poznanik i sajber prijatelj S.S.“B“, znao je porediti snijeg sa izmetom i uvijek je tvrdio da bi radije ugazio u ovo drugo, nego u to prvo. I on je na Dalekom (divljem) Zapadu, pa vjerujem da i kod njega ima fleka istoka na putu od kuce do posla? Manje, mnogo manje, nego ovdje. Podsjeticu vas da je Kant pokazao pravac Zapadu i definisao drustvenoprihvatljivo ponasanje. Onih Godina kad su Zapadnjaci akcijom Voltera i Rusoa,  odjednom postali zbunjeni oduzimanjem Boga, pojavio se Kant i rekao im: „Ne ocajavajte. Ne mora drustvo funkcionisati harmonicno samo ako ste vi neslobodni i uplaseni. Hajmo svi zajedno osmisliti zajednicki cilj, savrseno drustvo i hajmo se potruditi, svaki u svom zivotu, koliko ko moze i zna – da  dodjemo do cilja. Bice trenutaka kada se mora nesto zrtvovati, kada se moras uzmaknuti i pustiti drugog, ali cilj se nazire i samo treba istrajati“. Kao sto vidite on je jednu religiju zamijenio drugom. Ljude je opisao kao slobodne i time im dao podeblju mrkvu u ruke, a to sto vise ne mozes kupiti sebi pola bazena i plivati sam, nego moras pustiti i drugoga da plivate zajedno, e to je – stap. Ovdje kazu, sve za zajednicko uzivanje. Pa ako plivas brzo, uspori da te stignu, ako vozis vjesto, uspori, da se saobracaj harmonizuje, ako si pametan, cekaj, neka i drugi kazu… I ovo mozda i radi od momenta do momenta. Najbolje se vidi na – raskrsnici. Ovdje nema pravila desne ruke: svi stoje i cekaju da onaj drugi prodje?! Ali lako je na momenat! Strpis se malo i – eto. Ali ako traje duze (kao na raskrsnicama), ako treba da se strpis cijelu karijeru? Tesko je stalno misliti na Kanta. Mozda zapoceti dan sa citanjem pasusa iz Kritike cistog uma? Kao Ocenas?

Svaka grupa ima isti problem: kako privoljeti clana na lojalnost? Za firme su smislili i pojam Corporate identity. Uh da se najezis od miline  – firma ti je vaznija od porodice. Ipak, Zapad se odlucio na ugovor iako bez Kantove platforme ne bi uspjelo, a mi, istok? Prijetnja ekskumacije. Ostracizam. Bez ikakve platforme. Ogoljeno i grubo.

Pa gdje su ta ostrva istoka na zapadu? Svaka grupa odnosno institucija koja se finansira odozgo, iz budzeta. Vrtic, staracki dom, bolnica… To su ustanove koje mrze svoje musterije. Nece ih. Bjeze od njih. Zatvaraju vrata, stite se, izmisljaju barijere i prepreke. Unutar personala vladaju cudni odnosi, dosta ljubomore, zavisti. Sve poznate psiholoske kategorije koje odrazavaju grupu koja je skupljena i odrzava se u zivotu – na silu. Kant djeluje na momenat: vjestacki osmjeh, ohrabrujuci komentari, ali odmah poslije toga duge pauze, kafa, ogovaranje i govor tijela koji kaze:“Uh, ne mogu vise“. U takvim kolektivima se vide i posebne bolesti kojih ima malo na (pravom) zapadu. Hronicna iscrpljenost („pregorio“), fibromijalgija, rano penzionisanje, cesta bolovanja. A kako i ne bi? Ako radis hoces da ti se plati, ali ako je tim bolji, hoces i da svaki dio tima dobije ekstra nagradu. Pa ako cemo se potruditi i napraviti  ekstra napor koji nas ucini boljim i efikasnijim na trzistu, hocemo nagradu za to. Nema? Pa sto bi se ja onda trudio da tu, pored mene bude nesto bolje? Ja samo mogu da budem zavistan na onoga koji napravi mali, licni prodor van kuce.

A Zlatan?

Zamislite da njega njegovi saigraci pocnu saplitati u protivnickom kaznenom prostoru? Naravno, nece, jer svaki njegov gol donosi svakom pojedincu u timu novi Audi R8. Zlatan je vidio Kanta. Ostali ga samo osjecaju, a samo ga je Zlatan uspio vidjeti. Mi na istoku? Vatrogasac Ugljesa je jedno vece uzeo kariolu (prisvojio, otudjio) i napunio je dodatnim ukradenim stvarima. Na kapiji ga zaustavi strazar i opomenu (ta, znaju se). Ugljesa ljutito istrese sve stvari i ode kuci sa kariolom. Eto ovo je ilustracija naseg  kanta ili kako mi rjesavamo probleme i frustraciju.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s