Nije Nurkic kriv (Kazamar)

Citam ovih dana kako beogradski mediji, naklonjeni Predsjedniku, napadaju mucenoga Jusufa: kazu uvrijedio Srbe?!

Cime je Jusuf izazvao bijes Srba? Pa skoro kao i Vucic!

Nurkic nabraja (valjda?) clanove bosanskohercegovacke kosarkaske reprezentacije i kaze: tri Bosanca, dva Hercegovca i tri… „ne znam kako bi ih nazvao“. „Slucaj“ je htio da se ta trojica smatraju Srbima, a siguran sam da bi Jusuf upotrebio istu formulaciju i da su bili momci koji sebe vide kao Hrvate.

I sta ce tu muceni Jusuf? On je kosarkas, a ne strucnjak za istoriju, sociologiju, politicke nauke, filozofiju… . On je drzavljanin Bosne i Hercegovine i volio bi da moze svoje kolege koji igraju za istu reprezentaciju nazvati Bosancima ili Hercegovcima. Nije on kriv sto drzavljanin Bosne i Hercegovine (BiH) nema dobro ime kao sto ima drzavljanin Holandije ili Amerike. Mada bi Jusuf trebao da primjeti da vec i kod Bosanaca i Hercegovaca pocinje problem! Svi i Bosanci i Hercegovci bi trebali imati zajednicko ime. Amerika je sjajan priomjer! Amerigo Vespuci!!!? Italijan koji je otplovio do toga necega tamo (da parafraziram Nurkica) i sada se to tamo zove Amerika. I svi zadovoljni, i Talijani i Irci i Englezi i Kinezi…. Je li bio neki poznati posjetilac Bosne i Hercegovine iz nekih davnih vremena? Neko cije ime bi danasnja nova drzava uzela kao zajednicko za sve Srbe, Bosance, Hercegovce, Hrvate, Sarajlije i Kljucane? Jedino sto mi pada na um jeste posjeta Bilinom Polju 1204. godine franjevaca. Oni su pokrenuli izuzetno vazan projekat u toj regiji: opismenjavanje. Ima valjda negdje neki dokument sa imenom vodje puta? Pominje se neki Dz. de Kasamaris. Drzava Kazamar? Drzavljani Kazamari? Na primjer, na primjer. Nemojte me drzati sad za rijec: samo pokazujem put.

Zasto pominjem Vucica?

Ovih dana je obznanio da bi da okupi srpsku opoziciju, ali je odmah morao dodati da se ne radi o nacionalnom okupljanju, vec okupljanju opoziciono nastrojenih ljudi koji zive u Srbiji. Eto problem kada se drzave zovu naopako: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija… Zanimljivo, Slovenija nema taj problem. Ili nije zanimljivo- jasno je. Slovenija je zemlja sa visokim nacionalnim dohotkom po glavi, pa svi koji tamo zive i dijele taj kolac, cute i „trpe“ pod imenom Slovenci. I to je zapravo jedini nacin da se ovakve konfuzije rijese. Zemlja mora biti prosperitetna, jaka i privlacna svojim gradjanima, pa ce biti svejedno i kako se zemlja zove i kako se oni zovu. Moze vala taman i – Kazamar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s