Soooo, imperijalizam?

Malo sam se umorio od objasnjavanja mojih (svojih, vlastitih) naslova. Ali – ko mi je kriv??

A, niko.

„Soooo“ ima problem jer mene mrzi da trazim kvacice po slovima. Inace ovo zvuci kao „s“ (kao u „sljiva“ ili „skola“) i onda jedno dugo „o“ koliko vam kapacitet pluca dozvoljava. Razumijete? A sta znaci? Prvo, rijec je o engleskom jeziku, a voditeljica sa Eurosporta hoce da kaze da je „ona sigurna“. Znaci „I am sure“ ili fonografski [Aj em soooooooo“].

Zasto toliko dugo „o“? Pa i ja se pitam. Odnosno – pitao sam se, ali se vise ne pitam: jasno je. Nacionalizam. Ili kad je Engleska u pitanju, ni nacionalizam nije dovoljan – imperijalizam.

Slusajte je kad kaze „forma“ (fooooooo), „teren“ (koooooo). Dok ona rasteze to „o“ koliko joj dah dozvoljava, svi ostali moraju da cute i cekaju. A ona uziva u svom izgovoru, uziva u svakom produzenom „o“, jer…. Jer nema nista drugo! Ko je ona? Niko i nista. Voditelj na Eurosportu. Jedan od 200. E, ali iza nje stoji cijela Engleska. Imperija u kojoj „sunce nikad ne zalazi“. Ona je predstavnik, bolje receno, dio, djelic necega sto je nekada znacilo nesto. Ali nema veze: nekada ili danas, svejedno. Ona mala, sicusna, stoji na jednom impresivnom monjumentu koji baca sjenku na cijeli svijet. Monjument je ogroman – i svi koji stoje na njemu su veliki. I zato nas mora stalno podsjecati da je to ona, tu gore, na vrhu: sooooo, fooooo, koooooo….

Odakle ovolika agresija prema mucenoj voditeljici? Pa, jasno je – Djokovicu ne ide najbolje. Gubi, na Uskrs. U Beogradu. Ne razumijete?

Njemac. Na primjer. Ne Rus – Njemac. Hoda ponosno, jer … kad se samo malo okrene, vidi Birkenstok papuce na vecini, Adidas pantalone na vecini, cuje da svi slusaju Bahovu, Misa u H-molu za Uskrs, a , Pasiju u po Matiji za Bozic. Zadovoljan, sjedne u BMW, ta nece u Kiu… Kompleksi nize vrijednosti? Cekajte malo….

Znam, ja, kao covjek bi trebao da se poredim sa njim kao Njemcem. Covjek sa covjekom. Ali dzaba – prerano je za to. Nazalost, jos uvijek – i jos cemo dugo – ja sam Srbin, on Njemac. Jos dugo ce nam suditi prema naciji. Jos dugo cemo mi veliki dio svog identiteta vezivati za svoju grupu. Ne vjerujete? Ja sam se kao Srbin borio ovdje na Zapadu za radne papire, tri godine. Isao sa kursa na kurs, sa ispita na ispit. Njemac? Dobio je svoj papir (licencu) – faksom. Zzzzk, 4 sekunde. Kako to??? Mora da je do Baha? Tri godine i 4 sekunde. Bah i Djokovic. Da, ali trenutno, Djokovicu ne ide…. Siguran sam, neko mora biti kriv.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s