Unija ideologija

Ucila nas je Bojana Mavar u Staroj mostarskoj Gimnaziji o uniji, presjeku skupova. Ma, jes’, ucila nas je, ali nekako – nevoljno. Nisam siguran, ali mislim da je ovaj aspekt matematike usao na matematicku scenu i u skolske programe, bukvalni bas tih dana, tih 70-ih Godina proslog vijeka. Pa posto niko poslije 45-e godine ne voli vise  promjene, tako je i popularna i obozavana „Mavarka“, jedva kontrolisala odbojnost prema ovoj novotariji. Ali, nesto nam je ostalo….

Citam ovih dana u medijima. Jedan engleski profesor, dragi gost (sigurno zbog svojih stavova) narecenog medija, tvrdi da se bosanski muslimani ne bi trebali osjecati nelagodno zbog prelaska na islam tamo negdje prije 500 Godina i da im to nikako ne umanjuje europejsku dimenziju (kojoj trenutno svi tezimo). I onda, znate vec, idu oni popularni argumenti o prenosenju anticke kulture od Atene, Preko Palestine, pa nazad, Preko Magreba, na sjever, Preko Gibraltara do Spanije i konacno, na istok, u centar mraka Mracnog srednjeg vijeka Centralne Evrope. Cijeli korpus anticke nauke i filozofije prenesen je takoreci iz ruke u ruku od angazovanih Arapa i da nije bilo njih, nikada se par radoznalih Fjorentinaca ne bi susreo sa ovim djelima u tavanima svajcarskih manastira cime je zapocela Renesansa. Dobro bilo je i „nesto“ Jevreja u tom ljudskom lancu koji je prenio svijetlost u mrak Evrope, ali to nije dio price. Sta vise bilo bi ih sigurno i vise, da negdje u isto vrijeme nije spanska kraljica krenula sa pogromima.

Ja, razumijete. Islam u srcu Evrope ima svoju tradiciju, svoje zasluge i time i svoje legitimno mjesto. O boze, pa ovo niko ne spori. Imaju valjda i Srbi sa Kosova neko svoje mjesto, ulogu, zasluge na tom dijelu Planete koje se danas zove Republika Kosovo. I? Divim se ljudima koji pokusavaju da proture neku svoju tezu koja bi trebala biti rjesenje aktuelnog problema, time sto se pozivaju na Srednji vijek??? I jos jednom: niko to (taj Srednji vijek) ne osporava. Ali problem o kojem se govori u intervjuu ocito ima neku svoju unutrasnju logiku i naboj i prijeti novim problemima, a da mu istorijske fusnote nista ne mogu. A u tekstu se govori o narastajucoj agresivnosti evropske desnice i sve tezem polozaju Muslimana u Evropi. Da, to je problem. Jasno i jednostavno definisan. Moze li se rijesiti podsjecanjem na zasluge Arapa u ocuvanju anticke kulture? Boze, ne.

Imamo dva rjesenja, ali nazalost, jedno od njih ono brze i elegantnije, ne moze da prodje, jer mora da se povuce pred narednom epohom ideoloskog izivljavanja, koje jednostavno mora da dozivim kulminaciju i prodje. Ne moze na silu, niti na skokove. Ideolosko izivljavanje. Da, Evropa je sada kao unija ideologija: prostor na kojem probaju da zive Zajedno razne ideologije. Intelektualci, zabrinuti zbog prolijevanja krvi, apeluju na toleranciju???!! Boze!! Zali boze vremena koje su proveli u klupi. Prva sila koju vise niko ne moze zaustaviti jeste: hocemo da budemo slobodni. Pa evo i muslimani Evrope, traze da budu – slobodni. Realizovani, vidjeni, prihvaceni, potvrdjeni. Super! I ostale ideologije sa istog prostora hoce to isto. Jos vise, jer su na svom terenu i proces emancipacije je daleko odmakao, mnogo dalje nego sto to muslimani danas, donose u Evropu sa sobom. Ali zaboravimo kvantitativne razlike i drzimo se principa: sloboda svima. Na sta vas ovo podsjeca? Pa na 18. vijek kada su Prosvjetitelji (u Evropi!) sklonili Boga sa trona i proglasili slobodu covjeka. Mnoga filozofska cela su pocela da se mrste, a ponajvise Kant. O njegovim pokusajima da ponudi slobodnom i nesputanom covjeku Evrope neke nove moralne norme kao zamjenu za stroge kanone zapadnog hriscanstva, pisao sam vise puta. Ovdje je vazna samo analogija. Nama danas treba neki Super Kant koji ce ponuditi uniji ideologija (skup raznih ideologija na ogranicenom prostoru) kao sto je Kant ponudio skupu pojedinaca, novi moral koji bi harmonizovao po nekada suprostavljene ideje razlicitih ideologija. I odmah treba raskrstiti sa pateticnim zastupnicima pojedinih ideologija koji iz svojih kanona citiraju samo poglavlja o ljubavi i toleranciji. Ma kad ih slusas pomislio bi da su ratovi izmedju raznih vjera i ideologija bili samo na Jupiteru – toliko ljubavi isijava iz tih ideologija i njihovih svetih knjiga. Ne, radi se o svakodnevnom zivotu i malim sitnim rjesenjima koje sve ideologije imaju i smatraju – najboljim. E zato nam treba novi moral, da to sve nekako slozi i urami u pravila. A ljubav, to cemo uvece.

E, ali ima i mnogo logicnije, krace i brze rjesenje. Gradjansko drustvo i gradjanska Evropa. No, kako nam je svima najuzviseniji cilj trenutno da se svi i pojedinci i (homogene) grupe izzive i oslobode, ok, bujrum, vidjecemo kako ce to ici…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s